Hur tar man reda på hur mycket man får låna?

När du ska låna pengar är det framförallt dina ekonomiska förutsättningar som avgör hur mycket du kan få låna av banken. Man gör en kreditupplysning och använder denna i en kreditbedömning där man försöker avgöra din betalningsförmåga och hur mycket du har råd att låna. Genom att titta på dina inkomster, dina eventuella betalningsanmärkningar och din anställning så görs en bedömning av din kreditvärdighet.

Beroende på vilken typ av lån det är du ska ansöka om så finns också ofta begränsningar vad gäller hur högt beloppet får vara. Privatlån utan säkerhet baseras nästan alltid på din ekonomi och kreditbedömningen, och bankerna har ofta ett maxbelopp för hur mycket skulder utan säkerhet man får ha.

Ska du låna till en bostad eller en bil, så gäller att du måste kunna betala en viss procent kontant. En bostad kan exempelvis bara belånas med upp till 85 % av värdet. Vissa banker kan erbjuda lån utan säkerhet för resten av beloppet, men detta beror helt på din ekonomi. När banken gör en kreditbedömning kalkylerar de alltid med en högre ränta för att se att du även klarar av ett högre ränteläge, i det fall du ansöker om ett lån med rörlig ränta.