Att tänka på när du låna pengar för att köpa bil

När du ska låna pengar av banken för att köpa en bil, tillkommer vissa krav från bankens sida. Exempelvis kan du inte ha hur lång återbetalningstid som helst, och oftare kortare än för ett privatlån. Du måste också oftast betala en viss del kontant, ofta runt 20 %. De flesta banker kräver dessutom att bilen köps av en återförsäljare, för att värdet ska kunna garanteras.

Billån har i gengäld ofta en mer förmånlig ränta än ett vanligt lån, och du kan ofta lösa hela lånet när du vill utan tillkommande kostnader, exempelvis om du säljer bilen. Du får dock inte sälja bilen utan att lösa krediten, eftersom bilen är säkerhet för lånet.

Om du inte har pengar till en kontantinsats kan du ofta lämna din tidigare bil i inbyte, förutsatt att den är värd tillräckligt mycket. Vill du köpa en bil privat eller om du inte har kontantinsatsen, kan du istället ansöka om ett privatlån hos banken. Eftersom privatlån, eller så kallade blancolån, är lån utan säkerhet, så blir räntan något högre. Räntan är dessutom i princip alltid rörlig på ett privatlån, medan det kan skilja lite när det gäller billån hos banken.